Modelový příklad – volby v Kocourkově

V pomyslné obci Kocourkov se volí 9 zastupitelů, volič tedy může rozdat 9 hlasů. Do zastupitelstva kandidují tři strany: Kocourkovští, Poctiví občané a Chytrý Kocourkov. Volič Kvido je velmi nespokojen se stávajícím starostou Fridolínem, který nyní kandiduje jako jednička strany Chytrý Kocourkov. Kvido chce volit stranu Poctivých občanů, je přesvědčen o Bedřichovi na 2. místě této kandidátky, že by byl výborným novým starostou, důvěřuje i kandidátům č. 4, 6, 7, 8 a 9, ale nemá rád Frantu, který je na prvním místě kandidátky Poctivých občanů, a „nemusí“ ani Xenii a Jiřího, kteří jsou na třetím a pátém místě.

Volič Kvido má několik možností:

1) Přenese se přes osobní nesympatie a dá „velkým křížkem“ hlas všem 9 kandidátům strany Poctivých občanů – tak jí prospěje nejvíce.

2) Pokud Kvido udělá „velký křížek“ u názvu strany Poctiví občané a pak označí všechny její kandidáty kromě 1., 3. a 5., nebude se k těmto malým křížkům vůbec přihlížet, strana Poctiví občané dostane všech 9 Kvidových hlasů. Výsledek je tedy stejný jako v možnosti 1.

3) Kdyby vedle „velkého křížku“ pro stranu Poctivých občanů Kvido použil ještě 3 „malé křížky“ pro jednotlivé osoby z jiných kandidátek, dostali by Poctiví občané 6 hlasů (= 9 – 3) pro prvních 6 kandidátů – takže by Kvido ve skutečnosti pomohl ke zvolení právě těm, kterým se snažil vyhnout. Ty individuální hlasy jiným kandidátům by se připočetly jejich stranám. Konkrétní osoby by byly zvoleny jen v případě, že byly na vrchních místech své kandidátky, anebo kdyby získaly celkem víc než 110 % průměru své strany a tím se posunuly do čela. To se ale stává spíš vzácně…

4) Kdyby Kvido nejvíc taktizoval, neudělal by žádný „velký křížek“, ale rozdal svých 9 hlasů individuálně a označil „malými křížky“ 6 kandidátů strany Poctivých občanů, dva ze strany Chytrý Kocourkov (na 4. a 6. místě) a jednoho ze strany Kocourkovští, který je mu z Kocourkovských jako jediný sympatický, ale je až na 5. místě. 

Poctiví občané by opět získali 6 hlasů pro prvních 6 kandidátů – ke křížkům pro kandidáty Poctivých občanů by se sice přihlíželo, ale jen tehdy, pokud by někdo z nich měl víc než 110 % průměru ze všech hlasů pro stranu Poctivých občanů. Tři jednotlivě označení kandidáti z druhých stran by nepřeskočili pořadí a nebyli by zvoleni. Tyto hlasy by tedy Kvido „zahodil“ – podobně část svých hlasů zahodí, pokud rozdá třeba jen 7 „malých křížků“, protože nikdo další ho už nezaujal… Nakonec by to mohlo dopadnout tak, že kvůli několika chybějícím hlasům strana Poctivých občanů získá třeba jen 3 mandáty, zatímco kdyby jí její voliči dávali plný počet, mohla mít 4 zastupitele. Strana Chytrý Kocourkov, která má voliče disciplinovanější, z toho bude těžit a třeba minimálním rozdílem hlasů bude mít o zastupitele víc. Strana Kocourkovští získá 2 místa, ale nedostanou se tam ti, které volil Kvido, protože byli na kandidátce níž a nepřeskočili pořadí.

No a k dovršení všeho se ti dva noví zastupitelé ze strany Kocourkovských po volbách přidají ke čtyřem ze strany Chytrý Kocourkov a společně zvolí starostou Fridolína, lídra Chytrého Kocourkova. Přesně toho, kterého tam Kvido nechtěl v žádném případě! Takže Kvido tím křížkováním svým kandidátům vůbec neprospěl, stranu Poctivých občanů oslabil a vlastně dosáhl úplný opak, než si myslel… Kdyby bývala strana Poctivých občanů měla třeba jen o několik hlasů víc, mohla získat 4 mandáty ona a Kocourkovští jen jeden; pak by záleželo, který konkrétní kandidát z Kocourkovských by byl zvolen a zda by se přiklonil k Poctivým občanům, nebo k Chytrému Kocourkovu. Ale kdyby bývali všichni její voliči dali straně Poctivých občanů plný počet hlasů, mohla mít mandátů 5 a rovnou by získala většinu v zastupitelstvu…

Soňa Plchová